Projektista

Keitä?

Lönnroots on kolmen miehen dokkariryhmä ja kahden ukon kansanmusiikkiorkesteri. Jäsenistöön kuuluvat Juho Hannikainen, Jaani Leinonen ja Jonne Putkonen.

Mitä?

Pähkinänkuoressa: matkaamme suomalais-ugrilaisen kansan pariin, tutustumme kulttuuriin ja ihmisiin, opiskelemme kieltä ja valmistamme tien päällä kaikesta koetusta ja opitusta uuden, paikalliskielisen kansanlaulun. Reissusta syntyy reportaasia, kansasta dokumenttijakso.

Miksi?

Moni suomalais-ugrilainen kieli ja kansa on joko uhanalainen tai erittäin uhanalainen. Tavoitteena on oppia ja tutkia, mikä on kansan ja kulttuurin juuri sekä yhteiskunnallinen tila, mistä kulttuuri on tulossa ja minne menossa. Tallentaa. Nostaa esiin. Pohtia sukulaisuussuhdetta ja sitä kautta metatasolla myös suomalaisuutta.

Miten musiikki tähän liittyy?

Kulttuuri ilmenee usein vahvimmin juuri musiikin kautta (tai jopa pysyy elossa musiikin voimin). Pääsemällä sisään musiikkiperinteeseen saa käsityksen myös kansasta. Lisäksi vieraan kielen opettelu ja uuden kansanlaulun työstäminen on äärettömän haastavaa ja hillittömän hauskaa. Reissun päätteeksi esitämme tekemämme biisin paikallisille. Ilman kielipäätä.

Miten Lönnrot liittyy projektiin?

Elias Lönnrot oli paitsi Kalevalan kokoaja, myös melkoinen reissu-esa, joka livahti matkoilleen monesti Kajaanista käsin. Sieltä mekin olemme lähtöisin. Sattumaako?

Kuka tätä tuottaa?

Katto-organisaationa häärää Vaara-kollektiivi.

Milloin saadaan nähtäville lisää dokkareita?

Lisää tulee heti, jos (kun!) saadaan jatko-osille rahoitusta (käytännössä siis apurahoja). Siihen voi mennä vuosi, voi mennä viisi – mutta toivottavasti ennemmin kuin myöhemmin!